Spasoje Cvetković drugu godinu zaredom pobednik Festivala duvan čvaraka
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ovogodišnji kralj duvan čvaraka je Spasoje Cvetković, mesar iz Valjeva. Cvetković je sa svojom ekipom drugu godinu zaredom osvojio 1. mesto na valjevskoj “Čvarkijadi”, a do sada je četiri puta dizao trofej za najbolje spremljene duvan čvarke. Ekipa “Cvetković” je kao prvoplasirana nagrađena sa 35.000 dinara i kombinovanim frižiderom Hisense Gorenje, drugo mesto na 17. Festivalu duvan čvaraka, osvojilo je Gazdinstvo “Stojić”, kome je pripalo 25.000 dinara i peć “Žar” kompanije “Blist”, dok je trećeplasirana bila Mesara “Korida”, koja je nagrađena sa 15.000 dinara i baštenski setom valjevske firme “Animo”.
Spasoje Cvetković je četvorostruki prvak u spremanju duvan čvaraka. Najbolji je bio 2017, 2018. 2022. i opet ove godine. Pitali smo ga koja je tajna u spremanju najboljih duvan čvaraka.
“Mora da bude naša domaća svinja, ne valja mnogo ni krta, ni mnogo premasna. Mora laganica vatra i sve polako. U završnoj fazi ne valja da se čvarci preprže, ali i da ne ostanu vlažni i živi. Ali, najbitnije je da se voli ono što se radi. Najpreče to”, otkrio nam je recepturu mesar Cvetković, koji se skoro pola veka bavi ovim poslom.
“Od 1975. godine sam mesar, svoj posao volim i radim ga kako treba. Nagrade su dobre, zadovoljan sam. I prošle godine smo pored novčane nagrade dobili frižider Hisense Gorenje, mnogo je dobar i dobro me služi. Nije bitna nagrada, ne takmičim se ja zbog toga, meni je pokretač ljubav za posao i za rad, nagrada dođe pride”, istakao je Cvetković.
Prvog dana “Čvarkijade” održano je takmičenje u spravljanju šoder čvaraka. Prvo mesto i nagradu 35.000 dinara osvojila je ekipa Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo, druga je bila ekipa “Paramentić” koja je nagrađena sa 25.000 dinara, a trećeplasirani je bio tim “Mesoprodukt Saša” koji je osvojio 15.000 dinara.
Na prodajnoj izložbi na preko 250 tezgi raspoređenih duž keja Kolubare i platoa Centra za kulturu, posetioci su imali priliku da, pored “svinjskih bombona” i “srpskog kavijara”, degustiraju i pazare vruće svinjsko i jagnjeće pečenje, svadbarski kupus, pihtije, raznovrsne suvomesnate proizvode, razne vrste sireva, zimnicu, med i druge pčelinje proizvode, domaće sokove, sirupe, rakiju, vina, likere, sušeno voće, domaće kolače, suvenire, grnačarske proizvode, rukotvorine od drveta itd.
Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo kao najveći utisak podelila je konstantan protok velikog broja ljudi sa obe strane Kolubare oba dana manifestacije.
“Protok je bio intenzivan i utisak je upravo ta energija koju pokreće masa ljudi, koju pokreće ova atmosfera i sam ambijent. Poseta i učesnici pokazuju kakva je organizacija neke manifestacije. Trud, organizacija, stav grada da se sve ovo podrži, ceo tim je radio na tome i urodilo je plodom. Mislim da u budućnosti kao grad treba da razmišljamo da još više ulažemo u ovu manifestaciju i da je širimo, jer Festival čvaraka to zaslužuje. Forland naše reke Kolubare, pokazao se zaista kao odlična lokacija. Dugačak je i manifestacija može da se proširi nizvodno ka Hramu. Prostora uvek ima, trebaju organizacija i dobra volja. Potrudili smo se da sve bude jednoobrazno, uz podršku Grada napravljeni su beli, montažni pešački mostovi, koji zajedno sa belim paviljonima predstavljaju ukras manifestacije. Tako se ovoj manifestaciji dalo i na izgledu, što je učinilo da lepe slike pošaljemo u region sa našeg lepog korita Kolubare i platoa Centra za kulturu”, kazala je direktorka Turističke organizacije Valjevo Ana Marković.
Tokom oba dana Festivala, od ranih jutarnjih časova, bio je pojačan nadzor i pojačane mere zbog problema sa afričkom svinjskom kugom. Veterinarska inspekcija je konstantno bila prisutna na terenu, radilo se na upozorenjima i svi su pristupili krajnje ozbiljno kako bi se ovaj festival održao i prošao bez problema.
Ovogodišnji, 17. po redu Festival duvan čvaraka svečano je u nedelju otvorio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. Prethodi dan, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović otvarila je 4. Takmičenje u spravljanju valjevskih šoder čvaraka. Organizatori su se potrudili da manifestaciju oba dana prati bogat kulturno-umetnički i muzički program.
Koncert su održali “Fenečki biseri”, grupa “Garavi sokak” i naš Valjevac Dule Lušin. Nastupila su valjevska kulturno-umetničkih društava, a u okviru manifestacije održan je i 2. Festival rabadžijske svirke na dvojnicama i okarini, a svečano otvaranje manifestacije.
Organizovane su i interaktivne radionice o starim zanatima (grnčarstvo i vez), a posetioci su mogli besplatno da se slikaju sa tematskim foto ramom i ponesu fotografiju kao uspomenu sa Festivala duvan čvaraka i iz grada Valjeva.
Оставите одговор