Od Festivala do Kongresa čvaraka?

Valjevski Festival duvan čvaraka minulog vikenda posetilo je oko 50.000 ljudi iz svih krajeva Srbije i zemalja regiona. Organizatori su zadovoljni realizacijom, interesovanjem i posetom ovogodišnje manifestacije, koja je osim tradicionalnog takmičenja u spremanju šoder i duvan čvaraka, bila ispraćena i bogatim kulturno-umetničkim programom. „Čvarkijada“ se nakon dvogodišnje pauze vratila veća i sadržajnija, kažu organizatori. Njihova očekivanja su ispunjena, a broj posetilaca koji je prodefilovao duž Kolubare i Platoa Centra za kulturu dokazuje da je narodu nedostajala ova manifestacija, da su se uželeli čvaraka, druženja, igre, muzike i svega drugog što nam „Čvarkijada“ sa sobom  u Valjevo donosi.

Cvarkijada-Valjevo-1

Foto: Grad Valjevo

Kej Kolubare mirisao je na šoder i duvan čvarke od ranog subotnjeg jutra do kasnog nedeljnog popodneva. Na takmičenju u spremanju „slanih, a slatkih“ delikatesa učestvovalo je 52 takmičarske ekipe, a najboljima su uručene vredne nagrade. Šoder čvarci su se prodavali po ceni od 1.400 do 1.600 dinara, a duvan od 1.500 do 2.200 dinara za kilogram. Na Prodajnoj izložbi na 250 tezgi raspoređenih duž Platoa Centra za kulturu, posetioci su imali priliku da kupe i degustiraju svinjsko, jagnjeće i „presovano“ pečenje, raznovrsne suhomesnate proizvode, svakojake sireve, začine, zimnicu, pčelinje proizvode, domaću rakiju, vina, likere, sušeno voće, suvenire, rukotvorine o drveta itd.

Cvarkijada-Valjevo-8
„Zadovoljni smo sa realizacijom 16. Festivala duvan čvaraka, jer se posle dve godine pauze okupio veliki broj učesnika i posetilaca. Manifestacija je sve popularnija, više se promoviše i Grad izvaja veća finansijska sredstva. Prvog dana održano je takmičenje u spremanju šoder čvaraka, u kojem je pobedila ekipa „Gastro fest“ iz Brankovine, koja je osvojila sa 35.000 dinara i peć kompanije „Blist“. Drugo mesto i nagrada od 25.000 dinara pripala je Mesari „Biftek“ iz Valjeva, a trećeplasirani bili su iz Poljoprivrednog gazdinstva „Stojić“ koji su nagrađeni sa 15.000 dinara. U nedelju su se ekipe nadmetale u spremanju duvan čvaraka i najukusnije je spremila ekipa Spasoja Cvetkovića iz našeg grada, koja je osvojila 35.000 dinara i frižider „Hisense“ novije generacije. Drugo mesto i 25.000 dinara otišlo je u ruke tima „Ravnogorac Meze šop“, a trećeplasirani su bili članovi ekipe „Lepojević“ koji su nagrađeni sa 15.000 dinara“, kazala je Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo, koja je i organizator 16. Festivala duvan čvaraka.
Otvaranje-Festival-duvan-cvaraka-8
U revijalnom delu programa, titulu najiskusnijeg majstora poneo je Borivoje Dragojlović, dok je ekipa valjevske Poljoprivredne škole proglašena najboljim početnicima. Najbolji veslači bili su članovi „Mesoprodukta“, najlepši štand imala je učesnica „Teksi keksi“, a ekipa „Elektromreže“ proglašena je najveselijim oranijašima. Ekipa kompanije „Hisense“ proglašena je za najupornije čvarkoljupce.
Cvarkijada-Valjevo-5
Što se tiče pratećeg dela programa, u subotu su nastupila valjevska kulturno-umetnička društva „Krušik“, „Abrašević“ i „Gradac“. Uveče je na Platou Centra za kulturu pred mnogobrojnom publikom koncert održao Haris Džinović. Glavnog dana Festivala, u nedelju, goste i organizatore pozdravio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. Održan je prvi sabor sviranja na okarini i dvojnicama, na kojem je pobedio Svetozar Šutić iz Beograda. Drugi je bio Petar Lazić iz Ljiga, a treće mesto podelili su Mileta Ranković iz Begaljice i Milovan Gvozdenović iz Babine kod Prijepolja. O pobednicima je odlučivao tročlani žiri u sastavu etnomuzikologa prof. dr Dimitrija Golemovića i Svetlane Azanjac, kao i urednice Radija Beograd 2 Tijane Stanković. Pavlina Radovanović, talentovana devojčica anđeoskog glasa iz Orahovca, ostavila je posetioce koncerta u suzama i izazvala divljenje među publikom. Njen nastup pratili su na sceni domaćini iz ansambla „Valjarice“ i solistkinja Mila Ristović.
Cvarkijada-Valjevo-9
„Poslužilo nas je lepo vreme oba dana Festivala. Veliki broj ljudi je došao sa strane, pogotovu je poseta u nedelju nadmašila naša očekivanja. Sve je proteklo u najboljem redu i prema planu. Zadovoljni su i učesnici i takmičari i gosti. Moram da istaknem da smo otišli korak dalje u odnosu na prethodne godine. Definitvo ima prostora da Festival duvan čvaraka traje tri dana, o čemu smo pre 17 godina, zajedno sa idejnim tvorcem „Čvarkijade“ Slavenom Batočaninom, Branko Lukić i ja maštali. Ima prostora i da Festival preraste u Sajam sa pratećim sadržajima i radionicama, izložbama, gostima i učesnicima iz inostranstva“, istakao je Veseljko Belušević, izvršni direktor Festivala duvan čvaraka.
Cvarkijada-Valjevo-Veseljko-Belusevic
Valjevska „Čvarkijada“ smatra  se jednom od najoriginalnijih manifestacija u Srbiji, jer se duvan čvarci prave samo ovde u našem kraju. Idejni tvorac Festivala duvan čvaraka Slavan Batoćanin izneo je neke zaniljive podatke i brojke vezano za ovogodišnju gastronomsku manifestaciju posvećenu „slanim, a slatkim“, našim valjevskim, autentičnim proizvodima od mesa, koji se prave po recepturi staroj dva stoleća. 
Cvarkijada-Valjevo-Batocanin
„Moja procena je da je kroz ovogodišnju „Čvarkijadu“ prošlo 50.000 ljudi po danu, dakle oko 100.000 je prodefilovalo forlandom Kolubare u centru grada minulog vikenda. AKo dalje pričamo o brojkama, 730 krmača težine 250-300 kilograma je zaklano, 30 tona čvaraka je napravljeno i 10 tona masti isceđeno. Bila je izložena slanina teška 170 kilograma. Tu slaninu doneli su Kikinđani sa tvrdnjom da je najveća na svetu. Valjevski duvan čvarci su identitet grada i to ljudi moraju da shvate. Imamo divnu manifestaciju koja je originalna, koja ima harizmu, ali je treba negovati. Ima dosta mesta za unapređenje manifestacije posvećene duvan čvarcima kao valjevskom brendu i ja imam puno ideja koje treba da se razmotre da bi „Čvarkijada“ bila još bolja i reprezentativnija. Matija Bećković je dao predlog da Festival duvan čvaraka promeni ime u Kongres čvaraka, jer je reč o dvodnevnoj manifestaciji koja objedinjuje šoder i duvan čvarke. I to ćemo razmotriti“, najavio je Slavan Batoćanin.

Comments 0

Оставите одговор